בניית אב טיפוס

בניית אב טיפוס

אב טיפוס הוא דגם פיזי ראשוני וניסיוני של מוצר תעשייתי חדש, אשר מיוצר למטרת הצגה, בחינה ומחקר של המוצר המיועד. באמצעות הבחינה של המודל המוחשי ניתן לאמוד ולחקור את תכונותיו המכאניות, הפיזיות, הארגונומיות, האסתטיות ועוד. ובהתאם לכך, לערוך שינויים ושיפורים אשר יבואו לידי ביטוי בהמשך הפיתוח ובמוצר הסופי.

היתרונות בבניית אב טיפוס

ישנם מספר יתרונות חשובים וחיוניים בבניית אב טיפוס. אך יתרה מכך, למעשה שלב זה הוא פשוט מהותי והכרחי. שכן ישנו פער גדול מאוד בין היכולת לבחון בעיות ואספקטים שונים של אינטגרציה, ארגונומיה, התנגשויות בין חלקים ונוחות תפעול של המוצר באמצעות קובץ תלת מימדי ממוחשב בלבד, לבין האפשרות לבצע בחינה מוחשית ופיזית של המוצר באופן ממשי.


לכן, בשלבי הפיתוח של המוצר הנעים משלב הרעיון ועד לייצור ושיווק של המוצר הסופי, חובה לייצר ולבחון את האב טיפוס לפני היציאה לייצור תבניות וייצור המוני. כמו כן, ישנה חשיבות בהקשר זה לבנות אב טיפוס גם למטרת ביצוע סקר שוק אשר בודק בין היתר את הכדאיות ואת הוכחת ההיתכנות של המוצר החדש על ידי אנשי השיווק, וזאת למטרת קבלת החלטה על המשך הפרויקט.

א. מאפשר לך לבחון ולעדכן את הפונקציונאליות של העיצוב שלך

ישנן מספר טכנולוגיות אשר ניתן לייצר באמצעותן אבות טיפוס, אך לפחות בכל הנוגע לבחינה של פונקציונאליות עיצוב המוצר, רצוי להיעזר בטכנולוגיית הדפסת תלת מימד על פני טכנולוגיות ייצור אחרות כעיבוד שבבי לדוגמא. היתרון הבולט בשיטה זו נעוץ בעובדה שניתן לייצר בדרך זו חלקים נעים ללא צורך בהרכבה, על ידי הדפסה משותפת של חלקים מרובים עם טולרנס מינימלי אשר מונע הידבקות או חיבור. כמו כן, אין צורך להוסיף טולרנס עבור פריימר וצבע, מכיוון שניתן לייצר כל חלק בגוון הרצוי.

ב. מאפשר לך לבדוק את הביצועים וההשפעות של שימוש בחומרים שונים

כיום, יצירת אב טיפוס באמצעות מדפסות תלת מימד מובילות כמו ה-connex3 או ה j750 מבית stratasys למשל, מאפשרת לבחון את ביצועי המוצר ואת ההשפעות של החומרים והמרכיבים השונים בו ביתר קלות. זאת משום שהמדפסות הללו מסוגלות לייצר במהירות חלקים בעלי תכונות משתנות כדוגמת שקיפות, גמישות, קשיחות בדרגות שונות וצבעוניות ללא כל צורך בהדבקה או בעיבוד משלים.

ג. מגדיל את הסיכויים שלך לגייס משקיעים

בתהליך של פיתוח ועיצוב מוצר, נדרש היזם לא פעם לגייס משקיעים ובעלי עניין לטובת סיוע בהמשך הפיתוח, ולקראת שלבי הייצור והשיווק. כאשר ישנו אב טיפוס מוחשי בעל נראות כללית של מוצר מוגמר ובו אייקונים שונים כדוגמת כפתורים, מובילי אור שקופים, לוגויים וכו'. עשוי הדבר לסייע ולהוסיף מאוד לתחושת הביטחון של המשקיעים בפוטנציאל של המוצר, וכך לעודד אותם להשקיע בו.

ב. מאפשר לך לבדוק את הביצועים וההשפעות של שימוש בחומרים שונים

כיום, יצירת אב טיפוס באמצעות מדפסות תלת מימד מובילות כמו ה-connex3 או ה j750 מבית stratasys למשל, מאפשרת לבחון את ביצועי המוצר ואת ההשפעות של החומרים והמרכיבים השונים בו ביתר קלות. זאת משום שהמדפסות הללו מסוגלות לייצר במהירות חלקים בעלי תכונות משתנות כדוגמת שקיפות, גמישות, קשיחות בדרגות שונות וצבעוניות ללא כל צורך בהדבקה או בעיבוד משלים.

השלבים בפיתוח אב טיפוס

אב הטיפוס מתוכנן, מעוצב ומיוצר על ידי מעצבי מוצר או מהנדסים, לאחר קבלת אפיון המוצר ודרישות הלקוח. גורמים שונים משפיעים על משך זמן הפיתוח, אך תכנון קפדני, היכרות עם תכונות החומרים והבנה של גורמי המקצוע את השימוש בטכנולוגיות המתאימות, ובהן למשל טכנולוגיית הדפסת תלת המימד. כל אלו עשויים לקצר את תהליך יצירת האב טיפוס, להוזיל את העלויות שלו, ולזרז את זמן האספקה.

א. אפיון האב טיפוס

שלב חשוב בתהליך של הכנת אב טיפוס הוא שלב אפיון הדגם המבוקש, בו הלקוח מפרט את הדרישות והצרכים עליהם האב טיפוס צריך לענות מבחינתו. שלב זה משמעותי מאוד מפני שיש הבדל גדול בין תכנון של אב טיפוס פונקציונלי הנדרש לבחינת תוכן הנדסי למשל, לבין תכנון של אב טיפוס עיצובי הנדרש לבחינת ארגונומיה ואסתטיקה של המוצר. ההבדל בא לידי ביטוי בין היתר בבחירת החומרים, בהגדרת הטכנולוגיה ובתכנון של עובי החומר ורמת הפרטים הנדרשת.

ב. עיצוב האב טיפוס בתוכנת מחשב
ישנן מספר תוכנות CAD אשר מהוות כלי יעיל לתכנון ועיצוב מוצרים במחשב. חלקן מאפשרות תכנון מכאני בלבד של האב טיפוס וחלקן מאפשרות שילוב של אלמנטים גרפיים וצבע על גבי המודל. במקרים רבים ניתן לשלב את העבודה בין מספר תוכנות, אך לכל עצה בנושא, ניתן תמיד להיוועץ עם נציגי השירות בחברתנו.

ג. ייצור האב טיפוס
לעומת אופן הייצור ההמוני של המוצר הסופי, אב טיפוס נבנה ומיוצר בצורה פרטנית יותר ובאמצעים מעט אחרים. ישנן מגוון טכנולוגיות לייצור חלקים בבניית אב טיפוס וביניהן: הדפסה תלת מימדית, עיבוד שבבי, חריטה, משיכת וואקום, שכפולי פולייורטן (שכפול סיליקון), כבישה, תפירה, וכמובן גימור וצבע.

היתרון בבניית אב טיפוס עם חברת סינרג'י אר. אם.

חברת סינרג'י אר. אם. בעלת ניסיון מוצלח ורב שנים בייצור ופיתוח דגמים ואבות טיפוס. היא משלבת טכנולוגיות שונות ויכולות ייצור במגוון חומרים. ממדפסות תלת מימד מהמתקדמות בעולם שהינן בעלות יכולת הדפסה בצבע מלא, על פי דרישת הלקוח. ועד למדפסות תלת מימד חדישות המסוגלות להדפיס חומרים טרמופלסטיים חזקים ומגוונים כ ABS, אולטם, ניילון 12 ופוליקרבונט. כאשר בנוסף לטכנולוגיות הללו קיימות בחברה גם יכולות עיבוד שבבי, גימור, צבע והרכבה המבוצעים על ידי בעלי מקצוע אמנים ומנוסים.

Share by: